TLN in gesprek met tweede kamer over zero-emissie zones



Zero-Emissie Zones: TLN Pleit voor Duidelijkheid en Ondersteuning

Transport en Logistiek Nederland (TLN), dé vertegenwoordiger van wegtransportbedrijven en logistieke dienstverleners, zal op 19 juni in de Tweede Kamer belangrijke kwesties rondom zero-emissie zones bespreken. Met een ledenbestand van 5.000 bedrijven, behartigt TLN de belangen van de sector zowel nationaal als Europees.

TLN en de duurzame toekomst van de logistieke sector

TLN zet zich in voor een duurzame ontwikkeling van de logistieke sector, die wereldwijd hoog aangeschreven staat. Door betrokkenheid bij maatschappelijke discussies toont TLN de bijdrage van de sector aan bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Het doel is om de positie van Nederland als logistieke topsector te behouden en te versterken, met een breed draagvlak onder de leden.

Belang van consistent overheidsbeleid

Tijdens het rondetafelgesprek zal TLN benadrukken dat veel transportbedrijven al fors hebben geïnvesteerd in de elektrificatie van hun wagenpark. Voor verdere investeringsbeslissingen is duidelijkheid en consistentie in het overheidsbeleid cruciaal. TLN dringt erop aan dat de afspraken die per 1 januari 2025 ingaan, gehandhaafd blijven. Verandering van de spelregels tijdens de transitie kan koplopers ontmoedigen.

Noodzaak van uniforme regels en laadinfrastructuur

TLN onderstreept het belang van uniforme regels in alle zero-emissiezones. Coördinatie en harmonisatie door de Rijksoverheid zijn essentieel om verwarring en inefficiëntie te voorkomen. Daarnaast is er een dringende behoefte aan betrouwbare en betaalbare laadinfrastructuur, zowel op bedrijventerreinen als langs openbare wegen. De huidige problemen met de druk op het elektriciteitsnet moeten snel worden opgelost om de aanschaf van elektrische trucks te stimuleren. TLN pleit voor ontheffingen voor transporteurs die geen tijdige netaansluiting kunnen krijgen, zodat zij tijdelijk dieselvoertuigen kunnen blijven gebruiken.

Ontheffingenloket en verlenging vrijstelling C-rijbewijs

TLN roept op tot de snelle oprichting van een centraal loket voor ontheffingen in zero-emissiezones, zodat transportbedrijven vanaf 1 juli hun aanvragen kunnen indienen en niet onnodig lang in onzekerheid zitten. Bovendien is het voor de transitie naar zero-emissie goederenvervoer in binnensteden van groot belang dat de gedoogregeling voor het besturen van zwaardere elektrische bestelauto's met een B-rijbewijs wordt verlengd. Zonder deze verlenging, die nu tot juli 2024 loopt, dreigt een rem te worden gezet op de verdere verduurzaming van het wagenpark.


ErnieSoft is dé betrouwbare partner voor TMS-oplossingen, die bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere logistieke sector. Met onze innovatieve systemen informeren wij transportbedrijven in Nederland en België bij de overgang naar zero-emissie vervoer. Bezoek onze website voor meer informatie over onze diensten en hoe wij uw bedrijf kunnen helpen bij deze cruciale transitie.